Rozwój rynku karm dla zwierząt domowych spowodował, że w większym stopniu wykorzystywane są surowce, których właściwości są przydatne w utrzymaniu konsystencji, tekstury i smakowitości, wpływając jednocześnie na zachowanie wysokiej wartości odżywczej gotowej karmy.
Takimi surowcami są podroby, które łącznie z tkanką mięśniową występują jako wspólna kategoria surowcowa „mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego”. O wartości odżywczej podrobów decyduje zawartość pełnowartościowego białka, a także większa, w porównaniu z tkanką mięśniową, zawartość i różnorodność witamin oraz składników mineralnych. Ilość i proporcje podrobów wykorzystywanych w produkcji karmy dla psów wynikają bezpośrednio z konieczności pokrycia zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Warto zaznaczyć, że to właśnie podroby pozwalają na urozmaicenie źródeł takich składników jak białko i tłuszcz, które gwarantują utrzymanie w gotowej karmie na odpowiednio wysokim poziomie zawartości poszczególnych aminokwasów, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować, a także kwasów tłuszczowych. Wynika to z faktu, że jeden surowiec jako źródło danego składnika odżywczego nie zaspokaja potrzeb bytowych psa i dlatego koniecznym jest łączenie ze sobą kilku surowców stanowiących uzupełnienie białka, tłuszczu, witamin i minerałów, aby zapobiec pojawieniu się ich braków.
Co jest cenne w podrobach?
Do podrobów najcenniejszych pod względem wartości odżywczej należą: wątroba, mózg, nerka, ozór, serce, płuca.
Wątroba:
- zawiera w swoim składzie białka o wysokiej wartości biologicznej, duże ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – szczególnie witaminy A oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie (B1, B2, PP, B12),
- jest cennym źródłem żelaza, które występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego,
- jest narządem o wysokiej zawartości tłuszczu bogatego w kwasy tłuszczowe nasycone, dzięki czemu stanowi surowiec wysokoenergetyczny,
- jako nieliczna wśród wszystkich surowców pochodzenia zwierzęcego, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 – kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA),
- dodatek wątroby do karm mokrych poprawia właściwości teksturotwórcze gotowego produktu oraz w bezpośredni sposób wpływa na poprawę smakowitości.
Serca:
- są bogate w witaminy z grupy B, szczególnie dużo znajduje się w nich witaminy PP,
- mają one wyższą wartość energetyczną aniżeli inne podroby ze względu na wyższą zawartość tłuszczu,
- skład aminokwasowy białek serca odpowiada w dużym stopniu składowi tkanki mięśniowej, czyniąc go cennym źródłem endogennych aminokwasów – związków budujących białka wykorzystywanych jako materiał budulcowy wszystkich tkanek, hormonów, enzymów, neuroprzekaźników, które organizm jest w stanie samodzielnie przyswajać w ilości pokrywającej dobowe zapotrzebowanie.
Nerki:
- to doskonałe źródło żelaza, miedzi i witamin z grupy B. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu są wyjątkowo niskokaloryczne – zawierają bowiem jedynie 100 kcal / 100 g.
Mózg:
- nie zawiera zbyt dużo białka ani tłuszczu, jednak jest to jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie psa. Zawiera także wysokie dawki witamin z grupy B, selenu, potasu oraz miedzi oraz innych składników odżywczych, istotnych dla układu nerwowego.
- posiada wiele antyoksydantów chroniących przed stresem oksydacyjnym a także jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze istotne dla tkanki nerwowej, oraz przyczyniające się do optymalizacji funkcjonowania układu hormonalnego.
Ozory:
- Czyli języki – jest to w rzeczywistości mięsień , który zawiera 70% kwasów tłuszczowych, co czyni go jednym z najbardziej delikatnych kawałków mięsa. Jest źródłem cennych witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, E, PP oraz dobrym źródłem potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, chloru, sodu.
Płuca:
- Zawierają witaminy z grupy B, C, A, PP, które korzystnie wpływają na pracę wszystkich narządów i układów. Poprawiają pracę mózgu, oczyszczają komórki z toksyn, wzmacniają odporność i przyspieszają metabolizm.
- Mają niską wartość kaloryczną i bogaty skład mikro i makroelementów – sód, wapń, jod, magnez, żelazo, cynk, fosfor oraz inne, które dobrze działają na tkankę kostną, wzmacniają mięśnie, korzystnie wpływają na pracę serca i naczyń krwionośnych.
Podsumowując warto jest włączyć podroby do diety psa, bo dostarczają one wartościowych i różnorodnych składników posiłkom psa. Ilość, jakość oraz proporcje wykorzystanych podrobów wpływają na zachowanie wysokiej wartości odżywczej gotowej karmy oraz gwarantują jej wysoką smakowitość.