Podstawowe postępowanie dietetyczne u kotów po sterylizacji i kastracji powinno polegać na podawaniu takiej ilości energii, która pokryje zapotrzebowanie, ale nie spowoduje uaktywnienia mechanizmów kumulujących magazynowanie składników zapasowych. Należy kontrolować masę ciała i traktować to postępowanie jako podstawowe w profilaktyce otyłości – szczególnie u tych ras, które genetycznie są predysponowane do otyłości. Nie ma składników występujących w diecie, które są bezpośrednią przyczyną nadwagi czy otyłości – jedynie ich zbyt duża ilość może doprowadzić do takich schorzeń.
Każdy ze składników odżywczych jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dieta pozbawiona któregoś z nich jest dietą niepełnowartościową. Niewątpliwie powstawaniu nadwagi i otyłości sprzyja zbyt duży udział w diecie tłuszczu i węglowodanów. Tłuszcze są najefektywniejszymi nośnikami energii metabolicznej – 1 g dostarcza psu 8,5 kcal, podczas gdy 1 g węglowodanów i białek tylko 3,5 kcal. Najlepiej przyswajalnymi formami tłuszczy są tłuszcze złożone zbudowane z wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu. Ich trawienie przebiega bardzo efektywnie w przewodzie pokarmowym psa i kota i dlatego są one dla niego bardzo wygodnym nośnikiem energii i nie tylko. Źródłem trójglicerydów są głównie mięso i podroby – szczególnie podroby są składnikami, które zawierają dużą ilość tłuszczu bogatego w cholesterol i witaminy tłuszczorozpuszczalne. Ponieważ w ostatnich latach wskazuje się na konieczność stosowania olejów roślinnych i tłuszczów rybich w żywieniu także kotów należy zaznaczyć, że to także są wysokoenergetyczne składniki diety a ich ilość też należy kontrolować