Myśląc o zimie szczególną uwagę skupiamy na niskich temperaturach, które mogą doskwierać kotu w czasie jego ewentualnego pobytu na zewnątrz. Tymczasem zarówno anatomicznie – poprzez specyfikę okrywy włosowej oraz fizjologicznie – poprzez zgromadzony nadmiar energii, w postaci tkanki tłuszczowej zwierzęta takie jak koty są przygotowane na przetrwanie w niskich temperaturach przez stosunkowo długi okres czasu. Tempo przemiany materii ulega zwiększeniu i nadmiar wyprodukowanej energii zostaje poświęcona na pokrycie strat związanych z termoregulacją. Sytuacja dotyczy zarówno niskich, jak i wysokich temperatur. Kot przebywający w ciepłych warunkach (np. w bardzo dobrze ogrzewanym pomieszczeniu) traci podobną ilość energii na utrzymanie stałej temperatury ciała, jak w przypadku krótkiego spaceru w czasie śnieżycy. Dodatkowo kot przebywający w suchych i gorących pomieszczeniach musi mieć stały dostęp do wody pitnej w celu utrzymania stałego bilansu wodno-elektrolitowego. Podstawowym warunkiem utrzymania prawidłowego stanu zdrowia kota w czasie zimy jest dostarczeniu mu odpowiedniej porcji karmy, która pokrywa jego zwiększone zapotrzebowanie na składniki energetyczne i odżywcze. Zwiększeniu może ulec ilość energii pochodzącej ze składników tłuszczowych. Cennymi składnikami, które powinno się włączyć do codziennej diety kota są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 i n-6, których źródłem są przede wszystkim tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Dieta zawierająca dobrej jakości białko, wraz z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi stosowana w okresie zimowym skróci czas oraz wpłynie na regeneracją okrywy włosowej, w okresie wiosennym.