Zasady żywienia psów dorosłych wszystkich ras – zarówno małych, dużych czy olbrzymich, wydawać by się mogło, że są identyczne, a stosowana w ich żywieniu karma taka sama. Tak niestety nie powinno być – a właściwie nie może być.
Podstawowym czynnikiem wpływającym na zapotrzebowanie energetyczne organizmu jest jego masa ciała, a dokładniej masa metaboliczna. Masa metaboliczna jest parametrem odnoszącym się do zawartości w organizmie tkanek biorących aktywny udział w przemianach metabolicznych. Ponieważ zależność ta jest wprost proporcjonalna i zależna od masy ciała zwierzęcia, nie uwzględnia ona różnic w tempie metabolizmu zwierząt małych i dużych. W przeliczeniu na 1 kg masy metabolicznej zapotrzebowanie energetyczne dorosłego Yorkshire teriera i Labradora retrievera nie jest identyczne. Zwiększone zapotrzebowanie na energię psów ras małych uwzględniają dodatkowo takie czynniki, jak powierzchnia ciała, zwiększona aktywność układu hormonalnego oraz większa zawartość tkanki mięśniowej w przeliczeniu na kg masy ciała.
Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki zapotrzebowania energetycznego psów ras małych kształtuje się na poziomie 130-140 kcal/kg masy metabolicznej, podczas gdy u psów ras dużych – 110-120 kcal/kg masy metabolicznej. Zwiększona gęstość energetyczna dawki pokarmowej/karmy w przypadku dorosłych psów ras małych wiąże się także ze zwiększoną gęstością odżywczą. Dawka pokarmowa tych psów – w przeliczeniu na jej masę – charakteryzuje się wyższą zawartością białka, kwasów tłuszczowych przy niższej zawartości składników węglowodanowych oraz balastowych wpływających na stopień wypełnienia przewodu pokarmowego. W przeciwieństwie do psów ras małych, dieta psów ras dużych i olbrzymich musi jednocześnie zapewniać odpowiednią ilość składników odżywczych, pokrywać wysokie zapotrzebowanie na składniki mineralne oraz zapewniać uczucie sytości poprzez odpowiednie wypełnienie przewodu pokarmowego – stąd też gęstość energetyczna jest niższa. W praktyce oznacza to wykorzystanie w produkcji karmy większej ilości surowców trudniej strawnych i dłużej przebywających w przewodzie pokarmowym.