Aby wzmocnić wartość odżywczą codziennej diety psa, warto zadbać o dodatek warzyw – zarówno surowych jak i ugotowanych. Teoretycznie, stosując w żywieniu karmę gotową pełnoporcjową nie ma potrzeby uzupełniania diety psa w składniki mineralne i witaminowe – dzięki ich niskiej gęstości energetycznej są pomocne w żywieniu np. psów z nadwagą czy otyłością. Wymieszanie gotowej karmy z porcją warzyw (marchew, pietruszka, seler) powoduje zwiększenie uczucia sytości psa, dzięki czemu wdrożone zalecenia żywieniowe są mniej dotkliwe, zarówno dla psa jak i dla właściciela. Pamiętać tylko należy, aby wybierać warzywa o niskiej wartości kalorycznej czy bardzo rozgotowanych – stają się wtedy dodatkową porcją łatwostrawnej energii. Ciekawą funkcją warzyw – szczególnie w formie surowej jest ich rola stymulująca wydzielanie enzymów trawiennych. Poprzez swoją konsystencję mechanicznie ocierają się o ścianę przewodu pokarmowego, pobudzając jego perystaltykę oraz stymulując wydzielanie m.in. hormonów przewodu pokarmowego pobudzających wiele istotnych funkcji całego organizmu. Niezaprzeczalną zaletą warzyw jest również wysoka zawartość w ich tkankach substancji biologicznie czynnych, które z powodu swojej wrażliwości na obróbkę termiczną są deficytowe w karmach gotowych – im większy stopień przetworzenia karmy, tym ich niższa zawartość. Obecne zalecenia żywieniowe wskazują na pozytywne rezultaty podawania z karmą suchą porcji świeżych i surowych warzyw. Naprawdę warto.