Czy w okresie zimowym powinniśmy uwzględnić zmianę w żywieniu psa? W jakich przypadkach?
Myśląc o zimie szczególną uwagę skupiamy na niskich temperaturach, które mogą doskwierać psu w czasie spaceru. Tymczasem zarówno anatomicznie – poprzez specyfikę okrywy włosowej jak i fizjologicznie – poprzez zgromadzony nadmiar energii w postaci tkanki tłuszczowej, zwierzęta takie jak psy są przygotowane na przetrwanie w niskich temperaturach przez stosunkowo długi okres czasu. Tempo przemiany materii ulega zwiększeniu i nadmiar wyprodukowanej energii zostaje poświęcony na pokrycie strat związanych z termoregulacją. Sytuacja taka dotyczy zarówno niskich jak i wysokich temperatur. Pies przebywający w bardzo ciepłych warunkach (np. w bardzo dobrze ogrzewanym pomieszczeniu) traci podobną ilość energii na utrzymanie stałej temperatury ciała jak w przypadku krótkiego spaceru w czasie srogiej zimy. Podstawowym warunkiem utrzymania prawidłowego stanu zdrowia psa w czasie zimy jest dostarczenie mu porcji karmy, która pokrywa jego zwiększone zapotrzebowanie na składniki energetyczne i odżywcze. Zwiększeniu może ulec ilość energii pochodzącej ze składników tłuszczowych.
Cennymi składnikami, które powinno się włączyć do codziennej diety psa są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-6, których źródłem są przede wszystkim oleje roślinne: olej z ogórecznika, z wiesiołka dziwnego czy olej lniany. Nadal ważne jest dostarczanie cały czas pełnowartościowej karmy, w której szczególną uwagę należy zwrócić na jakość zastosowanego białka – im jest ono mniej przetworzone, tym większa ilość aminokwasów zostanie wykorzystana na cele budulcowe. Dieta zawierająca dobrej jakości białko wraz z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi stosowana w okresie zimowym skróci czas oraz wpłynie na regenerację okrywy włosowej w okresie wiosennym.