Dieta psa z założenia oparta jest na mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego – gdyby bazować tylko i wyłącznie na tych surowcach, zawartość miski byłaby jednokolorowa. Cennym uzupełnieniem codziennej diety psa – niezależnie od jego wieku – są warzywa. Im większe ich urozmaicenie, tym ciekawsza staje się barwa zawartości miski, która wzbogaca się w cenne substancje biologicznie czynne. Związki te jako nieodzowna część warzyw wykazują szerokie spektrum pożytecznych właściwości. Dzięki nim spożywające warzywa psy chronią swoje organizmy przed rozwojem większości chorób zależnych od diety. Codzienna porcja warzyw wpływa m.in. na zahamowanie procesu starzenia się, ogranicza rozwój procesów zapalnych, poprawia wchłanianie składników odżywczych, ogranicza negatywny wpływ czynników środowiskowych. Podawanie warzyw jest zalecane niezależnie od rodzaju stosowanej diety – pamiętać należy tylko, że niektóre warzywa oprócz zawartości cennych związków biologicznie czynnych mogą być także źródłem skrobi. Stąd też udział szczególnie warzyw korzeniowych powinien uwzględniać dodatkową ilość energii pochodzącą z węglowodanów. Natomiast dodatek warzyw zielonych liściastych może zależeć tylko od inwencji właściciela