Każdy właściciel chce żywić swojego pupila jak najlepiej. To naturalne – właściwe odżywianie ma kolosalny wpływ na zdrowie i samopoczucie czworonoga. Porównanie różnych karm dla psów wcale nie jest łatwym zadaniem. Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?
Czytając etykietę, zwróćmy uwagę czy produkt jest karmą pełnoporcjową. Taki produkt, zwany też karmą bytową, stanowi jedyne pożywienia psa, ponieważ właściwie dawkowany zaspokaja jego zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Jeśli nasz pies wymaga jednak specjalistycznego postępowania żywieniowego np. ze względu na wiek, stan fizjologiczny, dolegliwości czy poziom aktywności – warto skonsultować wielkość porcji i ewentualną suplementację z lekarzem weterynarii lub specjalistą w dziedzinie żywienia zwierząt. Dobrym rozwiązaniem są też tzw. karmy funkcjonalne, które poza dostarczeniem składników odżywczych, zawierają związki biologicznie czynne, wykazujące silne i bezpieczne oddziaływanie na organizm. W ten sposób pomagają niwelować dolegliwości, hamują rozwój choroby i poprawiają samopoczucie zwierzęcia.
Skład karm o zamkniętej recepturze opisuje się znacznie bardziej szczegółowo niż zawartość produktów o recepturze otwartej, dlatego łatwiej jest go przeanalizować. Jest on opisany rodzajem surowców, czyli precyzyjnie informuje co i w jakich ilościach zostało użyte do jej produkcji, np. kaczka 14% (mięso, wątroba), kurczak 10% (mięso), dynia 4%. Natomiast w karmach o składzie otwartym deklaracja składu podawana jest w postaci kategorii, np. mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego 60%, warzywa 4%. Zamknięta receptura jest bardziej transparentna i świadczy o wyższej jakości produktu, ponieważ zapewnia powtarzalność składu karmy. Podając psu tę samą karmę o składzie otwartym – tak naprawdę każdorazowo można zaserwować mu zupełnie inny posiłek.
Na rynku dostępne są gotowe karmy dla psów o zawartości mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego sięgającej nawet 90%. Na pierwszy rzut oka taki skład wydaje się doskonały, biorąc pod uwagę fakt, że psy są zwierzętami mięsożernymi. Okazuje się jednak, że nie zawsze pokarm dla psa z tak wysoką zawartością mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, dostarcza więcej białka niż karma, w której składzie znajduje się „tylko” 65% takich składników. Zawartość w karmach mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego na poziomie 90% oznacza, że w składzie znalazł się np. rosół. Tymczasem białko w karmie musi być pełnowartościowe (czyli zawierać wszystkie aminokwasy) i w jak najwyższym stopniu przyswajalne. W dobrych karmach dla psów strawność tego składnika pokarmowego wynosi 90-95% i zależy od tego, jakie surowce zostały użyte do ich wytworzenia. Im więcej jest w nich produktów pochodzenia zwierzęcego zawierających białko niepełnowartościowe lub wysoko przetworzone, tym bardziej przyswajalność białka, a tym samym jakość karmy spada.
Rośliny stanowią naturalny element diety psa. Przyjęło się, że dobre karmy to te bezzbożowe, a przynajmniej bez pszenicy. Zasadniczo zboża, w tym np. ryż, czy zawierający pszenicę makaron, stanowią dobre źródło energii. Ważne są jednak ich proporcje – w dobrej karmie zbóż powinno być znacznie mniej niż produktów pochodzenia zwierzęcego. Ziemniaki i inne warzywa, również często spotykane w gotowym jedzeniu dla psów, dostarczają witamin, składników mineralnych i błonnika, a ponadto urozmaicają dietę zwierzęcia.
Kupując jedzenie dla swojego pupila, warto więc zastanowić się chwilę dłużej i dokonać racjonalnego wyboru, a w razie wątpliwości – skorzystać z porady specjalisty.