Ze względu na specyfikę przemian metabolicznych zachodzących w organizmach kotów w ich diecie konieczna jest obecność surowców pochodzenia mięsnego, które jako jedyne są źródłem składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania. Przykładowo: wśród takich składników, bez których organizm kota nie będzie prawidłowo funkcjonować są tauryna i kwas arachidonowy.
Tauryna odgrywa istotną rolę w sprzęganiu kwasów żółciowych, jest silnym neuroprzekaźnikiem, oraz stwierdzono, że niedobór tauryny u kotki może prowadzić do zamierania płodów, deformacji rozwojowych oraz opóźnionego wzrostu i rozwoju kociąt. Ponieważ tauryna jako β-aminokwas nie zawiera atomów asymetrycznych nie posiada izomerów L i D, dlatego też jej syntetyczna forma jest dobrze wchłaniana w przewodzie pokarmowym zwierząt. Zatem jeżeli skład surowcowy karmy dla kota bazuje na produktach pochodzenia zwierzęcego (uwzględniając takie surowce jak wątroba) ilość tauryny jest wystarczająca. Innym składnikiem odżywczym, którego źródłem są tylko surowce pochodzenia zwierzęcego jest kwas arachidonowy należący do kwasów tłuszczowych wielonienasyconych z rodziny n-6. Koty nie mają możliwości syntezy tego kwasu z jego prekursora – kwasu linolowego, dlatego też konieczne jest uzupełnienie diety w tłuszcze będące jego źródłem. Niedobór tego kwasu w diecie prowadzi przed wszystkim do nasilenia przemian innych kwasów tłuszczowych do prozapalnych eikozanoidów.