Dobrze żeby były to gryzaki wyprodukowane tylko i wyłącznie z naturalnych surowców, ponieważ dodatki substancji dodatkowych nie powinny się w nich znaleźć. Zalecane techniki wykorzystywane do produkcji gryzaków to przede wszystkim suszenie, w wyniku czego nabierają odporności i wytrzymałości fizycznej zapewniając psu długotrwałą aktywność.
Dobrej jakości gryzaki mogą stanowić źródło białka, ale o niskim współczynniku strawności, stąd też w przypadku stosowania u szczeniąt i psów dorosłych – przy zalecanych przez producenta ilościach podawanych sztuk – nie stanowią bezpośredniego ryzyka związanego ze zwiększonym spożyciem białka. Gryzak produkowany z wysokiej jakości surowców pochodzenia zwierzęcego nie powinien być przekąską, zatem nie powinien dostarczać łatwostrawnej energii, nie przyczyniając się do niekontrolowanego wzrostu energii z pożywienia. Aby być pewnym bezpieczeństwa stosowania gryzaka zwrócić należy uwagę na jego wielkość – im większy gryzak np. w postaci wysuszonych i sprasowanych ścięgien, skór itp. tym zwiększa się ryzyko, że producent dodał do niego szeregu substancji konserwujących przedłużających trwałość mikrobiologiczną. Wybierajmy gryzaki przypominające surowce, z których zostały wyprodukowane, niekoniecznie pożądane są te w postaci idealnych sformatowanych kostek.
Opracował
dr Jacek Wilczak
Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW,
Ekspert ds. żywienia Zwierząt Domowych w Zakładzie Produkcji Karmy Dolina Noteci
Sprawdź też pozostałe porady dotyczące zdrowia psa.