Zapotrzebowanie na białko w żywieniu kotów jest wyższe, niż w przypadku psów. Jednakże wraz z czasem wydajność procesów trawiennych i metabolizowanie białek w wątrobie ulega spowolnieniu. Konsekwencją procesu starzenia się jest także upośledzenie mechanizmów usuwających metabolity (produkty metabolizmu przemian chemicznych zachodzących w organizmach białek z organizmu). Stąd też w żywieniu kotów starszych należy uwzględnić w codziennej diecie niższe zapotrzebowanie na białko, wynikające z ryzyka gorszego usuwania jego metabolitów.
Wydaje się, że traktowanie tylko i wyłącznie nadmiaru białka jako głównej przyczyny niewydolności nerek jest błędne. Przyczyn niesprawności nerek jest wiele i powinny być one w pierwszej kolejności wyeliminowane, zanim objawy będą wskazywały tylko na białko. Należy podkreślić także, że tylko i wyłącznie białko pełnowartościowe, pochodzące w przeważającej części z surowców pochodzenia zwierzęcego gwarantuje kotu zachowanie zdrowia. Istotnym czynnikiem przyczyniającym się do wystąpienia przewlekłej niewydolności nerek jest niedobór wypitej wody. Kot spożywający karmę mokrą, bądź karmę domową zabezpiecza odpowiednią ilość wody. Dość istotny problem pojawia się w przypadku kotów, u których podstawę diety stanowi karma sucha – rolą właściciela jest zwrócenie szczególnej uwagi na ilość wypitej wody przez kota.
Opracował
dr JACEK WILCZAK
z Zakładu Dietetyki Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie