Zapotrzebowanie na białko w żywieniu kotów jest wyższe niż w przypadku psów. Jednakże wraz z czasem wydajność procesów trawiennych i metabolizowanie białek w wątrobie ulega spowolnieniu. Konsekwencją procesu starzenia się jest także upośledzenie mechanizmów usuwających metabolity białek z organizmu. Stąd też w żywieniu kotów starszych należy uwzględnić w ich codziennej diecie niższe zapotrzebowanie na białko wynikające z ryzyka gorszego usuwania jego metabolitów. Aczkolwiek wydaje się, że traktowanie tylko i wyłącznie nadmiaru białka jako głównej przyczyny niewydolności nerek jest błędne. Przyczyn niewydolności nerek jest wiele i powinny być one w pierwszej kolejności wyeliminowane, zanim objawy będą wskazywały tylko na białko. Należy podkreślić także, że tylko i wyłącznie białko pełnowartościowe pochodzące w przeważającej części z surowców pochodzenia zwierzęcego gwarantuje kotu zachowanie zdrowia. Wydaje się, że istotnym czynnikiem przyczyniającym się do wystąpienia przewlekłej niewydolności nerek jest niedobór wypitej wody. Kot spożywający karmę mokrą, bądź karmę domową zabezpiecza odpowiednią ilość wody, dzięki wysokiej jej zawartości w tych rodzajach karm. Dość istotny problem pojawia się w przypadku kotów, których podstawę diety stanowi karma sucha – rolą właściciela jest zwrócenie szczególnej uwagi na ilość wypitej wody przez kota.