+

Porady

Ważny zmysł węchu



Nabłonek węchowy u psa to powierzchnia do 150 cm2 – podczas gdy u człowieka tylko 5 cm2! Dodatkowo składa się on z około 250 milionów komórek – taka mnogość decyduje o bardzo dużej wrażliwości zmysłu węchu u psów do tego stopnia, że nawet niewielka ilość substancji chemicznej we wdychanym powietrzu może być identyfikowana przez psy. Dodatkowo receptory węchowe są komórkami szybkodziałającymi –  ich aktywacja zachodzi przy każdym wdechu. Wydawać by się więc mogło, że angażowanie węchu może służyć do identyfikacji źródeł pożywienia, a przede wszystkim do wyczuwania niebezpieczeństwa związanego ze złej jakości surowcem. Chyba każdy właściciel psa wątpi w ten mechanizm obronny widząc swojego psa „pochłaniającego” porcję karmy lub spożywającego produkty – jego zdaniem nienadające się do spożycia. Prawdopodobnie mechanizm węchu jest decydujący o wyborze pokarmu, ale wtórny w stosunku do mechanizmów aktywujących ośrodek głodu. Dodatkowo wzmocnienie efektów węchowych następuje przy jednoczesnym współdziałaniu ze zmysłem smaku – smak umami jest prawdopodobnie najsilniej stymulowany razem z aktywacją komórek węchowych.